The Woodcrafter
Van boom tot plank
Kastanjeziekte.
 
Bij een familie in het mooie Drentse Wapserveen stond, inmiddels, een grote wilde kastanje in de voortuin, maar vanwege de kastanjeziekte moest deze wilde kastanje (paardekastanje) worden gekapt, zonde, want de boom was zeker 80 jaar oud.
Een oom van de familie had deze boom als kind aangeplant.
 
    
 
Eigenlijk vonden we het zonde dat dit hout geheel zou verdwijnen, dus in overleg met de eigenaar van de boom, besloten, wanneer het hout niet al te veel aangetast zou zijn, wij er planken van zouden zagen, om er later iets mee te gaan doen.

De boom zag er na omzagen prima uit, de kern was mooi hout, de aantasting van de kastanjeziekte was slechts aan de buitenschil zichtbaar. We konden er dus planken van laten zagen!
 
Mobiele zagerij.
 
Dit hout zagen gebeurde middels een mobiele houtzagerij, een grote lintzaagmachine waar de boom in lengterichting tot planken kunnen worden verzaagd.
Dit zagen werd door Bas Raben uitgevoerd, deze heeft de beschikking over een mobiele zagerij, welke stammen tot 6 meter weet te verwerken!
 
 
Wanneer het hout lekker droog is gewaaid, er een mooie tafel van kunnen maken, als dierbaar aandenken aan de oude kanstanje welke elk jaar zo veelvuldig kastanjes gaf en een heerlijke schaduw in warme zomerdagen...
 

 
Zie voor website Bas Raben www.basraben.nl
 
 
 
 
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl