The Woodcrafter
Laatste nieuws, ontwikkelingen, creaties...

Zie hier de laatste ontwikkelingen, nieuws, gedachten, ideeen e.d.


23 maart 2008
 
Onlangs een partijtje kaasplanken aangekocht, waarmee ik weer leuke ideen mee uit kan werken, het eerste wat hiervan gamaakt wordt is een klepbank, hier ben ik inmiddels mee bezig....
 
 
Verder wil ik er nog een tafel en stoelen bij maken en misschien nog wat andere dingetjes, klepbanken en tafels van deze prachtige kaasplanken zijn natuurlijk ook weer op maat, op bestelling te leveren.
 
Dit is een computergeanimeerd 3-D model van tafel, stoelen en klepbank...en zo moet het er uiteindelijk uit gaan zien....
 

 29 januari 2008
 
Er is hard gewerkt de laatste tijd, veel plannen gemaakt, veel contacten gelegd, weer flink aan de slag geweest in mijn Atelier. De vraag naar meubelen van steigerhout blijft, ondanks het derde jaar dat meubelen van steigerdelen nu in gaan, blijft het 'hip'. 
Natuurlijk wil The Woodcrafter dit jaar ook inspringen met zijn tafeltjes "All Purpose", uitgevoerd in steigerdelen, ingelegd met trendy Marokkaanse/Portugese vloertegels, een ware hit dit jaar! Zowel de tegels, als de bijzet- planten- salontafeltjes.
Tevens is de prijs zeer gunstig!
 
 
Later meer hierover....

  23 november 2007
 
Omdat The Woodcrafter op het moment nog niet rendabel genoeg is om van te leven, besteed ik mijn tijd ook aan het verrichten van freelanceopdrachten. Ik ben daar de afgelopen weken erg druk mee bezig geweest en heb daarom niet zo veel tijd gehad om leuke creaties te maken, en mijn site te updaten, maar....
 
Wel heb ik een leuk tafeltje gemaakt in de All Purpose serie, genaamd 'Glas in Lood'
 
Ook is er nog een grote familie kapstok in de maak van 2.50 meter lang(!) Tevens
ben ik weer bezig met het maken van een soort dressoirtje, waarin deurtjes met plankjes van aardappelkistjes...
 
 
Verder ben ik wat aan het nadenken over hoe verder met The Woodcrafter, ik loop met wat ideeen die ik graag verder zou willen uitwerken, later meer daar over..
Kasteelkast.
 
In verband met het gebrek aan opbergruimte in de kamer van onze zoon, was een leuke kast noodzakelijk. En die is er gekomen, met alle eer aan mijn meewerkende partner, The Woodcrafter's Wife die de kast ontworpen en gemaakt heeft.
Aanschouw het resultaat....
 

The Woodcrafters nieuwe aanwinst
 
Dit is mijn nieuwe aanwinst, een grote Huvema kolomboormachine welke geschikt is om wat zwaarder en groter werk aan te kunnen.
Ik heb de machine gekocht omdat ik hem nodig had voor het boren van gaten in poten van tafels. Deze tafels wil ik in mijn standaard assortiment toevoegen, in vele soorten en maten.
Huvema is nou niet echt een topmerk, maar ach, voor dit soort werk is het een prima machine, hij doet het prima in ieder geval. Zie HIER voor de serie tafeltjes"All Purpose".

 
16 april
 
Mijn duim is aardig opgeknapt, ik ben al weer voorzichtig begonnen.
Dus...laat de opdrachten maar komen!
 
21 maart
 
Inmiddels gaat het wat beter met me, ik ben al weer volop op de computer aan het ontwerpen en plannen uit te dokteren, ik ben bezig de mogelijkheden te onderzoeken om bepaalde ontwerpen in serie te laten maken. Maar ik ben nog niet in staat zware handenarbeid te verrichten, helaas...
 
5 maart 
Ik ben inmiddels 2 keer naar het ziekenhuis geweest, waar ze verband hebben verschoond, het heeft nog tot begin van het weekend gebloed, maar is nu stabiel geworden. Vanmorgen weer naar het ziekenhuis geweest waar ze verband en een soort regenererende zalf er op hebben gesmeerd. Ik heb bij het schoonmaken mijn duim nu zelf ook gezien en ik moet zeggen het ziet er 'goed' uit. de ergste schrik is voorbij en ik denk dat het na een paar weekjes goed genezen is...maar...aan die duim zal ik niet meer kunnen nagelbijten!
 
ik heb nu in ieder geval wel tijd om ideen op te doen....
 
1 maart
Helaas ben ik voor een tijdje uitgeschakeld, ik heb gisteren de hele bovenkant van mijn duim, tot aan het eerste gewrichtje  in de tafelzaagbank verloren....dom dom dom....hoe voorzichtig ik ook altijd doe....een verkeerde beslissing...weg halve duim...
 
ik zit nu dik in het verband in een mitella aan de pijnstillers...zielig te zijn...
dus...voolopig geen nieuwe creaties...later meer nieuws..
 
Rob

foto's gemaakt van volgend project, net voor mijn ongelukkige zaagactie.....

Van die wijnvatendeksels ben ik nu een tafelblad aan het maken.afm. 2.50x1mtr. het wordt een grote stamtafel bedoeld voor 8 personen
detail van het tafelblad...lekker mozaiken met deksels....
 

Tuinbank Af!
 
 
21 februari 2007
 
De bank begint aan zijn nieuwe leventje, ik heb hem tot op het bot uitgekleed en begin hem nu op te bouwen. Doordat alles rond loopt, moet ik alles onder een hoek zagen, een lastig klusje, vooral omdat alle kanten schuin zijn...zoals de foto's weergeven....
 
13 februari 2007
 
Ik ben begonnen in mijn nieuwe Atelier met het restylen/pimpen van een oude foeilelijke bank, deze heb ik compleet gestript, zodat ik alleen het frame overhield..dat is een mooie basis. Deze ga ik betimmeren met geimpregneerde planken welke waren overgebleven van de vloer van mijn Atelier.
 
Hier zie je duidelijk hoe ik de rondingen vorm geef, veel gepruts en nog meer bruislijm!
Hier begint de bank al aardig vorm te krijgen..

Het Woodcrafters freesrandje...
 
Ik heb het bij mijn omschrijvingen regelmatig gekscherend over het zogenaamde 'beroemde Woodcrafters freesrandje', nou, de volgende afbeelding is het profiel van dat beroemde freesrandje...
 
 
Ik denk dat ik nu al zeker 10 kilometer met dit profieltje gefreest heb!!
 

 
Deksels Nog aan toe!!
 
In Steenwijk, net voor het spoor nabij het station zat vatenhandel Fluttert, deze is er mee gestopt. Alles moest verkocht worden, zo heb ik daar een partij orginele deksels van vaten op de kop getikt, velen met opdruk van merkennamen, van bieren, wijnen e.d.
Erg leuk om daar tafeltjes van te maken of iets dergelijks...
 
 
 
Mocht iemand een leuk idee hebben??  laat het me weten.
Ze zijn overigens ook te koop...  (contact@thewoodcrafter.nl)
 

Opgeruimd staat netjes!
 
Deze kist is gemaakt van kraaldelen, steigerhout en OSB plaat. De wens was dat de kist weersbestendig zou zijn. Ik had nog ergens een stuk aluminium traanplaat staan die ik als deksel kon gebruiken. Daarna is alles lekker in de lijnolie gezet.
Al met al een stoere kist met een hoop opbergruimte voor van alles en nog wat....
 
 
Zie hier foto's van de kist van een groter formaat

 
Lijnolie
 
Wanneer ik iets maak, dan ben ik altijd bang om het te schilderen, ten eerste omdat dan het prachtige uiterlijk van hout en de houtnerven verdwijnen, maar ook het type hout, zoals bijvoorbeeld in mijn geval maak ik veel gebruik van oud hout met historie geïmpregneerd. (en ten derde misschien…ik ben geen goede schilder…)
 
Daarom maak ik vaak gebruik van meubeloliën, zoals bijvoorbeeld lijnolie, dat is een doorzichtige olie welke het hout intrekt en een geweldige bescherming biedt. Lijnolie ruikt lekker en is makkelijk in het gebruik. De houteigenschappen lichten extra op zodra lijnolie op het oppervlak gebracht wordt. Kortom, het woord ‘lijnolie’ zal regelmatig in mijn omschrijvingen opduiken!
 
Authentieke Lijnolie afkomstig van Horsting olieperserij vervaardigd in hun molen ‘de Passiebloem’
 
Hier een korte samenvatting van lijnolie
 
Lijnolie wordt gemaakt van vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie.
Lijnzaadolie of kortweg lijnolie is olie afkomstig uit de zaden van olievlas. Olievlas hoort tot dezelfde soort als vezelvlas (Linum usitatissimum) maar verschilt van vezelvlas doordat de planten van olievlas kort en sterk vertakt zijn en die van vezelvlas lang en weinig vertakt.
De zaden van olievlas bevatten ongeveer 40% olie.
Lijnolie wordt gemaakt door de zaden van olievlas uit te persen. Het restant van de vlaszaden wordt als lijnkoeken voor veevoer gebruikt.
Bij het telen van vlas ten behoeve van de olieproductie is dus een hoge zaadopbrengst van belang.
Bij industrieel gebruik wordt het product als rauwe lijnolie, gekookte lijnolie of als vlasolie op de markt gebracht.
Lijnzaadolie is een belangrijk onderdeel van linoleum. Verder wordt het gebruikt voor het maken van zeep en kunsthars. Ook wordt het gebruikt in brood.
Lijnolie is een van de oudst gebruikte oliën en wordt sinds eeuwen gebruikt in verven en vernissen, producten die nu weer populair worden. Hiervoor werden aan de olie kleurpigmenten bijv. metaaloxiden toegevoegd.
Tevens wordt lijnolie gebruikt voor de conservering van ongeverfd hout en van visnetten. Hiertoe moet de lijnolie dan wel gekookt of zelfs dubbel gekookt worden.
 
LET OP: Met lijnzaadolie verontreinigde lappen kunnen brandgevaarlijk zijn. Als lappen of keukenpapier met lijnzaadolie op een hoop worden gelegd kan er een chemische reactie optreden, met warmteontwikkeling tot gevolg. Dit heet 'broei' en kan tot brand leiden. Er wordt daarom geadviseerd om lappen en doeken waar lijnzaadolie in zit, vlak op te hangen om de lappen te laten drogen.
 
Natuurverven zijn helemaal in tegenwoordig en dat is maar goed ook.
 
Hieronder staan een aantal links van bedrijven die verven met natuurlijke pigmenten op lijnoliebasis leveren.
 
http://www.natuurverf.nl   site van Kees Rolsma, alles op het gebied van natuurverven.                                                     
http://www.lijnolie.nl         site van Horsting, olieperserij, gesitueerd in een historische molen.
http://www.ecotoon.net      site over natuurverven en andere ecologische materialen, ook voor workshops e.d.
http://www.ambachtelijkschildersbedrijfnaturel.nl       Strakke site van René de Winter.
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl